-
Voortgang bezoekerscentrum
Weer wat plaatjes van de vorderingen van ons nieuwe bezoekerscentrum. De schilder is geweest en het resultaat mag er zijn, we zijn er erg blij mee!
-
Voorgang bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum begint nu aardig op te schieten. Het meeste timmerwerk is af en op dit moment is de schilder bezig. Daarna moeten er nog wat klusjes afgerond worden en kunnen we aan de slag met het verder inrichten.
-
Jaarverslag 2020
Zoals eerder al te zien was op deze website is er in 2020 is er heel wat gebeurd rond De Ster en De Lelie. De coronapandemie, het begin van de bouw van het bezoekerscentrum, nieuwe specerijen busjes, nieuwe vrijwilligers, molenaarsexamens, enz. In het jaarverslag is dit alles nog eens na te lezen.
-
Bezoekerscentrum krijgt gestalte
De nieuwe aanbouw naast molen De Ster krijgt langzamerhand vorm. In opdracht van NV Stadsherstel en samen met onze Stichting Molens aan de Kralingse Plas wordt een bezoekerscentrum gebouwd. Het nieuwe centrum bestaat uit een kleine zaal, een werkplaats voor de molenvrijwilligers, een keuken, toiletten en andere faciliteiten. Het is de bedoeling dat na oplevering groepen bezoekers in het centrum kunnen worden ontvangen voor een inleidende presentatie over de molens. Daar horen ook schoolklassen bij. Het bezoekerscentrum ligt aan de Kralingse Plas en is verbonden met molen De Ster. Er is gekozen voor een traditionele bouwstijl die aansluit bij De Ster. Het centrum zal ook verhuurd worden voor kleinschalige bijeenkomsten.
-
Herinrichting van De Ster
Tijdens de bouwactiviteiten is ook de fundering van molen De Ster gerestaureerd.
Deze molen wordt deels opnieuw ingericht. Aan de zijkant, waar de huidige ingang blijft, komt de vernieuwde molenwinkel. Daar worden molenproducten verkocht, onder meer onze bekende specerijen. Daarnaast, aan de straatkant, komt een bescheiden molenmuseum. Daarin zal een vaste expositie komen over de geschiedenis van de molens De Ster en De Lelie, maar ook over de productie van specerijen en snuiftabak. De herinrichting van De Ster wordt zoveel mogelijk in authentieke stijl uitgevoerd. De Stichting Molens aan de Kralingse Plas heeft de afgelopen twee jaar fondsen geworven voor de aanbouw en restauratie plus herinrichting van De Ster. Veel fondsen hebben ons inmiddels geholpen! Een belangrijk deel van de kosten is daardoor gedekt, maar we zijn er nog niet.
Donaties en giften op NL95RABO0133818248 blijven daarom erg welkom, ook voor de verdere ontwikkeling van onze molens!
-
Muren opgeknapt
Het lijkt aan de buitenkant alsof de kerstvakantie van de aannemer al begonnen is, maar dat is zeker niet zo! Binnen wordt hard gewerkt aan het opknappen van de muren van het oude bijgebouw. De muren zijn nog van 1866 en dat zie je wel een beetje. Het losse pleisterwerk is eraf gehaald en waar nodig zijn de muren versterkt en weer opnieuw gestuct. Onder de pleisterlaag kwam de plek van de schouw te voorschijn uit de tijd dat het bijgebouw bewoond was. Er waren twee woningen en beide hadden blijkbaar een schouw tegen de tussenmuur. Op de oude winterfoto is de schoorsteen midden op het dak duidelijk te zien.
-
Funderingsvloer
Vrijdag is de funderingsvloer voor het bezoekerscentrum gestort tegelijk met de funderingsvloer in het bijgebouw naast De Ster. Weer een stapje verder!
-
Funderingswerk
Afgelopen week zijn de funderingsbalken gestort. De balken geven mooi de omtrek aan van het nieuwe bezoekerscentrum. Er is ook een werkvloer in het bijgebouw naast De Ster gemaakt. Op deze vloer komt straks de funderingsvloer die de muren moet gaan dragen. Weer een stapje verder!
-
Eerste paal geslagen
Vandaag is de eerste paal geslagen voor ons bezoekerscentrum en het funderingsherstel van het bijgebouw aan De Ster. De officiële handeling werd verricht door Niels van der Vlist, directeur van Stadsherstel Historisch Rotterdam en Abel Scholtens, voorzitter van de Stichting Molens aan de Kralingse Plas. Vanwege de geldende maatregelen was de ceremonie zeer eenvoudig. Ondanks het feit dat het zonnetje ontbrak was het toch een mooi moment en een belangrijke stap!
-
Slopen oude schuur
Binnenkort gaat de bouw van het bezoekerscentrum en het funderingsherstel van het bijgebouw naast De Ster echt beginnen! Gisteren hebben we de oude bouwvallige schuur gesloopt die op de plek stond waar het nieuwe bezoekerscentrum moet komen. Een belangrijke eerste stap!
De schuur is gebouwd rond 1969, tegelijk met de herbouw van De Ster na de brand van 1962. De schuur werd door molenaar Van Harrewijen gebruikt als garage en schuur. Door de jaren heen verzakte de schuur steeds verder en liep regelmatig onder water. Daardoor ging de toestand steeds verder achteruit en zat er weinig anders op dan slopen.
-
Opruimen en vastleggen
Ter voorbereiding op het herstel van de fundering van het bijgebouw naast De Ster zijn we druk aan het opruimen. We maken daarbij van de gelegenheid gebruik om de oude documenten die op het schot geplakt zitten, netjes te fotograferen. Eén van de documenten is een gedicht dat ter gelegenheid van de ingebruikname van De Ceres op 19 juni 1845 is aangeboden door het personeel aan de eigenaren, Alexander Hioolen (1800-1874) en Willem Hioolen (1808-1888).
De Ceres was de derde molen van de gebr Hioolen en was een gecombineerde snuif- en korenmolen. Met een vlucht (wieklengte) van 27m was de molen behoorlijk groter dan De Ster en waarschijnlijk de grootste snuifmolen ooit gebouwd. -
Stand van zaken
Het is even stil geweest, maar dat wil zeker niet zeggen dat we stil gezeten hebben. Er is overlegd met de beoogde aannemer, de architect en de constructeur over het verder uitwerken van het ontwerp en het bepalen van de kosten. Inmiddels zijn we zover dat we binnenkort de opdracht aan de aannemer kunnen verstrekken.
In de molen hebben we ons specerijenwinkeltje verhuisd om plaats te maken voor het funderingsherstel. De winkel is nu tijdelijk in de kapperij onderin de molen zelf. Het ziet er wel een beetje vreemd, het specerijenwinkeltje tussen de balen tabak en naast de kuipen waar snuiftabak gemaakt kan worden.
Daarnaast moeten ook de andere spullen in het bijgebouw veilig opgeborgen worden. Voordat we aan het opruimen begonnen hebben we de huidige situatie vastgelegd met een fotoreportage. Het bijgebouw is na de herbouw van De Ster in 1970 opnieuw ingericht en sinds die tijd is er weinig veranderd.
-
Sondering en bodemonderzoek
Ter voorbereiding op de bouw van het bezoekerscentrum achter De Ster hebben we vandaag de struiken weggehaald van de plek waar later het bezoekerscentrum gaat komen. De loodslab en de pleisterlaag van de aanbouw die er tot 1968 stond is nu weer duidelijk zichtbaar.
-
Sondering en bodemonderzoek
Vandaag is bij De Ster bodemonderzoek gedaan voor het funderingsherstel van het bijgebouw en voor het nieuwe bezoekerscentrum. Met de resultaten kunnen de berekeningen en tekeningen uitgewerkt worden. Weer een klein stapje verder!